Papež František: Nezapomínejme na chudé!

Den_chudych_820x310_96

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (17. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.  Základním jmenovatelem tohoto dne je každoroční papežova výzva k solidárnímu společenství.

K papežovu poselství se tradičně připojuje také Charita Česká republika. „Naši pracovníci a dobrovolníci se snaží papežovu výzvu naplnit konkrétním obsahem. Chudým a vyloučeným lidem jsme neustále nablízku, abychom porozuměli jejich trápení a pomohli nalézt cestu, jak změnit jejich nepříznivý osud,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

S chudými lidmi a lidmi na okraji pracuje Charita, která tvoří síť zařízení, v řadě míst České republiky. Charita provozuje také služby v terénu, kde lidi na okraji vyhledává a nabízí jim odbornou pomoc. Charitní odborníci se snaží také odhalit příčiny chudoby a aktivně snaží se o změnu legislativy v této oblasti.

Světový den chudých se připomíná vždy 33. neděli v mezidobí, tedy neděli před slavností Ježíše Krista Krále. Letos (2019) připadá na 17. listopadu a jde o třetí ročník.

Zima se blíží. Noclehárny Charit hlásí plno

Arcidiecéze olomoucká - Každý rok v zimě míří do azylových domů, nocleháren a takzvaných „seďáren“ Charit v Arcidiecézi olomoucké víc lidí bez domova než tomu bývá během roku. Chtějí se nejen zahřát, chtějí přežít… Pracovníci Charit dělají, co mohou. Třeba v případě pana Karla (jeho jméno je záměrně změněno) z Uherského Brodu. Ten už letos v zimě nemusí mít obavy, s pomocí Charity se mu totiž podařilo odrazit ode dna a zajistit dokonce i bydlení.

Papež František: Dávejte chudým naději! Připomene je Světový den chudých

Ilustrační snímek Jakub Žák

Verš z biblického žalmu (Žl 19,9) „Naděje ubohých nezajde navždy“ se stal mottem letošního papežova poselství k Světovému dni chudých, jenž připadne na 17. listopad. Papež František křesťanům ukládá, aby chudým lidem dodávali naději. K výzvě se připojuje i Charita Česká republika, jež se tradičně snaží papežovo poselství naplnit konkrétním obsahem.

Bezdomovecké divadlo představí Křížovou cestu bezdomovců

České Budějovice – Paralela křížové cesty Ježíše Krista s příběhem člověka bez domova. Originální představení stěžejního tématu Velikonoc s názvem Křížová cesta bezdomovce, aneb selhání a beznaděj jako „stavební kámen“ pro nový začátek sehraje Bezdomovecké divadlo Domu sv. Pavla 3. dubna od 19 hod ve Studentském kostele svaté Rodiny v Českých Budějovicích.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.