Víte, jak drahý je Váš odpadkový koš?

Víte, jak drahý je Váš odpadkový koš?

4 z 10 lidí v České republice vyhazují potraviny alespoň několikrát měsíčně. Zjistila společnost Ipsos pro konferenci FOOD WASTE, která se konala na začátku října, v průzkumu, jak jsou na tom Češi s plýtváním potravinami. Stejně jako před rokem je nejčastějším důvodem vyhazování potravin to, že zplesniví či shnijí. Nejvíce se stále vyhazuje ovoce, zelenina či pečivo.

Společnost Ipsos zjišťovala i další informace. Jako například, kdo by se měl problematikou plýtvání potravinami zabývat. Podle názoru české populace by tuto otázku měli řešit především samotní lidé ve svých domácnostech. Ve větší míře rovněž očekávají aktivitu ze strany obchodních řetězců, potravinových firem či korporací a hotelů, restaurací nebo pohostinství.

Mnoho firem, zejména ty, které potraviny zpracovávají, či dál distribuují, se v rámci svých společensky odpovědných programů snaží problém řešit nebo alespoň hledat možnosti řešení. Některé více, některé méně.  

Velkou měrou je však odpovědný každý z nás. Již zmíněné ovoce a zelenina velmi často shnijí v misce na stole nebo v lednici, protože se jich nakoupilo příliš mnoho nebo v nedostatečné kvalitě. Stejně tak jako mléčné výrobky či pečivo, které zbytečně usychá či plesniví.

Charita Česká republika se připojuje k upozornění na tento problém, v kterém jde o finanční i ekologické ztráty. Na svých stránkách proto uvádí několik rad, jak mohou jednotlivci zabránit plýtvání jídlem ve svých domácnostech. K nejzákladnějším tipům patří například nekupovat více, než je potřeba, nakupovat i zvláštní a neobvyklé tvary, jídlo správně skladovat či nezaměňovat „datum spotřeby” s „datem minimální trvanlivosti”.  

V průzkumu společnosti Ipsos uvedlo 71 % dotázaných, že balení o více velikostech (malé, střední či velké) by mohla vést k omezení plýtvání potravinami. 83 % obyvatel by uvítalo více informací o tom, jak lze potraviny správně uchovávat, přičemž podobné rady by měly přicházet nejčastěji přímo od výrobců či dovozců potravin.

Možností, jak zamezit plýtvání potravinami, je mnoho. Každý si může spočítat, kolik peněz jeden člověk či rodina vyhodí, když si projde svůj odpadkový koš. Schválně: Kolik shnilých rajčat nebo pomerančů jste vyhodili za poslední týden? Kolik suchého pečiva jste za poslední měsíc připravili pro ptáčky na zimu? Kolik starých jogurtů či prošlého mléka jste vylili do dřezu nebo do záchodu? Spočítáte, o kolik peněz jste přišli? (např. ceny najdete v letácích obchodů nebo na webu Potraviny on-line společnosti Tesco).

Když se zamyslí každý z nás, situaci lze snadno změnit. Stačí začít. Nakupovat rozumně.

 

Více o průzkumu společnosti Ipsos pro konferenci Food Waste najdete na stránkách potravinypomahaji.cz.