Základní pravidla jak šetřit peněženku a svůj odpadkový koš
1. Nekupovat více, než je potřeba
Nejlépe je nakupovat jen v takovém množství, v jakém víme, že danou potravinu opravdu využijeme (do data spotřeby - více také viz níže). Ideálně je vhodné mít připravený nákupní lístek a nechodit nakupovat hladoví.
2. Nakupovat i srandovní tvary
V dnešní době mají v obchodech jablíčka, mrkve či jiné druhy ovoce a zeleniny předepsané tvary a podobu, nebojte se nakupovat i ty, co vypadají podivně, jsou větší, menší, křivější, špičatější a jinak odlišné. Většinou je najdete na trzích venku - nebojte se, obvykle chutnají také dobře.
3. Jídlo správně skladovat
Některé potraviny patří do lednice, jiné do košíku na stůl, jiné jen do chladné komory nebo sklepa. Brzy zde najdete tipy pro konkrétní potraviny. Některé tipy už nyní na webu Zachraň jídlo.
4. Nezaměňovat „datum spotřeby” a „datum minimální trvanlivosti”.
- Datum spotřeby = doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, a po jejím uplynutí je potravina již neprodejná.
- Datum minimální trvanlivosti = i po tomto datu je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit.
Více mj. na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce
5. Sledovat lednici a komoru
Než půjdete na nákup, podívejte se do lednice či komory, co tam už máte. Svou peněženku a časem i odpadkový koš šetříte, když se nakoupí jen to, co doma opravdu už není a co je potřeba dokoupit. A jídlo, kterému již končí datum spotřeby, využijte co nejdříve.
6. Nevařit víc, než je potřeba
Někdy se vaří jídlo na několik dní, někdy jen na jeden večer či oběd. Každý je jiný. Někdo zvládne jeden druh teplého jídla na dvě večeře a dva obědy, někdo naopak potřebuje mít každý večer či v poledne něco nového. Ať tak, či tak je vždy vhodné vařit opravdu jen v takovém množství, u kterého máme jistotu, že se vše sní.
7. Nevyhazovat zbytky
Z večeře zbyde pečené maso, druhý den jej lze dát do sendviče nebo opět na večeři jako rizoto. Zbyly vařené brambory? Je možné z nich udělat bramborové placky. Kreativitě se meze nekladou. Některá jídla lze zamrazit na později. A nejen ta doma vařená. Ani se není třeba stydět za žádost v restauraci, aby Vám zabalili domů to, co jste nezvládli sníst.
8. Kompostovat
Ne každý může, ale kdo může, nechť zbytky jídla dává do kompostu. Tipy i pro město například na webech ekolist.cz, kokoza.cz nebo na zajimejse.cz.
9. Darovat
Potraviny nespotřebované, ale zároveň trvanlivější povahy lze darovat těm, kdo potřebují. V případě charitní sítě jde o zařízení pro lidi bez domova, azylové domy pro matky s dětmi i různá další zařízení (viz kontakty).
Dále doporučujeme:
Shlédnout rozhovor s Adamem Podholou z iniciativy Zachraň jídlo. na DVTV: Plýtváme jídlem, rozhodují estetická kritéria supermarketů