Co lze dělat pro zajištění práva na potraviny?
Lidé
-
mohou v místě svého bydliště nebo v jeho okolí přinést (po domluvě) jídlo do charitních zařízení, která se starají například o lidi bez domova, osoby s postižením či o seniory
-
ochotní pomoci druhým, přinášejí spíše trvanlivější potraviny jako těstoviny, mouka, cukr, olej tam, kde je potřeba a kde se jídlo určitě hospodárně zužitkuje
-
neplýtvají potravinami podle následujících základních rad:
-
Být přítel či přítelkyně s lednicí = kontrolovat datum spotřeby a minimální trvanlivost u uložených potravin
-
Využít, co zbylo = zabalit je, dát je do mrazáku a spotřebovat později
-
Plánovat, plánovat, plánovat = vytvořit si týdenní jídelníček a vždy podle něj nakupovat
Firmy, farmáři
-
se mohou v místě svého působení nebo v jeho okolí domluvit s tamějším charitním zařízením (azylovým domem, nízkoprahovým centrem atd.) na pravidelných dodávkách jídla, pečiva, ovoce, zeleniny, obědech či večeřích, a to i za cenu vyřizování nutných formalit a prozatím stále povinné úhrady 15 % DPH z daru potravin
Vláda a čeští politici
-
prosadí úpravu zákona, díky které dojde ke zrušení 15 % daně z darovaných potravin
-
čeští zemědělci by měli získat záruku, že se jejich plodiny spotřebují
Nejbližší azylový dům, nízkoprahové centrum, noclehárnu a ubytovny a další charitní zařízení, kam lze ideálně po domluvě přinést jídlo a nejlépe trvanlivé potraviny najdete na mapě Charity ČR
(v dolním pravém rohu lze v poli "příjemci pomoci" blíže specifikovat dané zařízení).