Máme nového papeže Františka

Sbor kardinálů-volitelů zvolil 13. března nového římského biskupa - papeže, nejvyššího představitele římskokatolické církve. Stal se jím kardinál Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z argentinského Buenos Aires a přijal jméno František.

Krátce po 20. hodině vystoupil papež František na balkon vatikánské baziliky, aby odsud pozdravil shromážděné poutníky a turisty na Svatopetrském náměstí a udělil všem své první apoštolské požehnání Urbi et Orbi.

Svoji radost vyjádřili mnozí čeští a moravští biskupové. O zvolení papeže "Nového světa" hovoří i účastník kokláve, kardinál Dominik Duka.

Ve svém dosavadním působišti, v Buenos Aires, proslul kardinál Bergoglio jako zastánce neokázalosti a prostoty a "hlas chudých". Své nové jméno si nový papež zvolil podle ochránce chudých, sv. Františka z Assisi.

Inspirace pro charitní pracovníky

„Charita Česká republika s radostí a nadějí přijala zprávu o volbě nového svatého otce Františka,“ uvítal zvolení nového papeže ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. „Pro charitní pracovníky je obzvlášť inspirující, že jako kardinál a arcibiskup Buenos Aires se vyznačoval neobvyklou skromností a důrazem na sociální rovnost. Připomeňme zejména jeho osobní nasazení po tragickém neštěstí na diskotéce v Cromagnon v roce 1994, při kterém zemřelo 194 mladých lidí. Pomocný biskup Jorge Mario Bergoglio navštěvoval nemocnice, aby byl nablízku zraněným a rodinám obětí. Je pro nás následováníhodným příkladem „vidoucího srdce“, o kterém mluví Benedikt XI. ve své encyklice Deus caritas est.

Vyprošujeme novému svatému otci milost darů Ducha sv., pevné zdraví a Boží požehnání pro jeho nelehkou službu v roli ,náměstka Kristova‘," uvedl na závěr Lukáš Curylo.

"Věřím, že nový papež František je velikým darem Boha nejen pro církev ale i pro celý svět. To jsme tušili už první večer v den zvolení a tato naděje se na každém kroku jeho cesty potvrzuje," uvedl prezident Charity ČR.biskup Pavel Posád.

"Promluva  při inauguracní mši svaté opět ukázala papežovu starostlivost o každého člověka a dokonce o celý vesmír a veškeré dílo Stvořitele. Jistě se všichni těšíme na další události, kterými nás překvapí a proto ho chceme podporovat svými modlitbami," . uzavřel biskup Pavel Posád.

Viceprezident Caritas Internationalis Erny Gillen uvedl, že „Caritas vítá radostně nového papeže, který zahájil svůj úřad bezprostředně slovy lásky a přátelství. Než udělil požehnání Římu a světu, modlil se za svého předchůdce a požádal Boží lid – podle historického obyčeje – aby se za něj modlil. Může s námi počítat. Uděláme nejvíce tím, že budeme sloužit chudým jako (lidským) bratrům a tím svědčit o bezpodmínečné lásce Boha, Otce veškeré humanity.“

Životopis nového papeže

Jorge Mario Bergoglio, se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským rodičům. Vstoupil do jezuitského řádu, na kněze byl vysvěcen 13. prosince 1969. V letech 1973–1979 byl provinciálem jezuitů v Argentině a v letech 1980–1986 stál v čele filozofické a teologické fakulty v San Miguel. Po dokončení doktorských studií v Německu působil jako zpovědník v Córdobě.

Roku 1992 byl jmenován pomocným biskupem v Buenos Aires, 28. února 1998 se ujal biskupského stolce v Buenos Aires. Zároveň působí jako ordinář věřících východního ritu v Argentině. V letech 2005–2011 byl předsedou Argentinské biskupské konference. Kardinálem jej jmenoval papež Jan Pavel II. dne 21. února 2001. Po rezignaci papeže Benedikta XVI. byl kardinál Bergoglio 13. března 2013 zvolen papežem a přijal jméno František.

Další podrobnosti naleznete zde.

Volba "papeže chudých" mnohé překvapila, jak ukazují komentáře světového tisku.

Znak papeže Františka

Popis: V modrém štítě je znamení Tovaryšstva Ježíšova (zlaté slunce s červenými písmeny IHS, z břevna prostředního písmene vyrůstá červený křížek a pod písmeny jsou tři černé hřeby) a pod ním je heraldicky vpravo zlatá osmihrotá hvězda (symbol Panny Marie, matky Krista a církve) a vlevo zlatý květ nardu (symbol sv. Josefa).

Nad štítem je umístěna mitra s vlajícími fimbriemi, štít je podložen dvěmy zkříženými klíči, zlatým a stříbrným, spojeným červeným provazcem na obou koncích zakončeným střapcem.

Pod štítem páska s heslem: Miserando atque eligendo.

Papežovo heslo je převzato z homilie sv. Bedy Ctihodného, kde se v komentáři na úryvek Matoušova evangelia o povolání píše: „Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me“ („Ježíš spatřil celníka, a když na něj pohlédl s láskou a vyvolil jej, řekl mu: Následuj mě“).

Více zde.

.