Nové zdravotnické zařízení v obci Ocnita

V rámci projektu „Kvalita a dostupnost služeb domácí zdravotně-sociální péče v Moldavsku v letech 2019-2022“ realizovaného Charitou Česká republika ve spolupráci s organizacemi AO HomeCare a AO  ProDdevelopment proběhlo 5. prosince 2019 otevření zdravotně-sociálního centra sv. Agáta v obci Ocnita. Jde o jedno z 10 zdravotně-sociálních center otevřených s finanční podporou České republiky prostřednictvím programu Zahraniční rozvojové spolupráce. Cílem centra je zlepšení kvality života prostřednictvím zdravotně-sociálních služeb poskytovaných u pacientů doma.

Projekt „Zajištění kvality a dostupnosti služeb domácí zdravotně-sociální péče v Moldavsku v letech 2019-2022“ se snaží zlepšit kvalitu a dostupnost služeb domácí péče poskytovaných starým lidem v Moldavsku. Projekt podpoří úsilí místních neziskových organizací tím, že se zaměří na rozvoj jejich kapacit a prosadí institucionální, procesní a legislativní změny v sektoru veřejné správy, které budou odpovídat potřebám seniorů a místních aktérů.

Koncem týdne vyrazí na Ukrajinu více než tuna vánočních balíčků. Jsou pro chudé děti

Olomouc, Ukrajina - Co znamenají vánoční balíčky pro ukrajinské děti? Rodinu malého Sergije stmelují, třeba při modelování figurek. Rodina Vlada se rozpadla kvůli ozbrojenému konfliktu na východě země, ale zapomněl na starosti, když rozbalil s ostatními dárečky dres Manchester United. Je totiž nadějným fotbalistou. Letos udělají balíčky radost téměř 400 dětem z rodin v nouzi a dětských domovů. Dárky začnou nakládat pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc a její pomocníci v pátek 13. prosince od 9 hodin.

Pohádkové království ve Vrbně korunovaly dárky pro Ukrajinu

Vrbno pod Pradědem – Vánoční království potěšilo v sobotu 7. prosince obyvatele Vrbna pod Pradědem. Ti svou radost posílají dál. Až na Ukrajinu. Jejich dary - panenky, míče, deskové hry, výtvarné potřeby, sešity, boty a další krásné dárky předá Arcidiecézní charita Olomouc dětem z rodin v nouzi a dětských domovů. Sbírku dárků uspořádal Spolek přátel Vrbenska.

Arcidiecézní charita Olomouc získala ocenění za pomoc na Ukrajině. Podporuje tam děti v nouzi

Lvov, Bortnyky, Olomouc – Ukrajina před patnácti lety. Země se potýká s dětským bezdomovectvím. Komunita Miles Jesu zakládá ve vesnici Bortnyky dětský domov pro třicet chlapců. Tehdy tam přichází na záskok Ruslan Markiv. Ze záskoku se však stane jeho životní poslání a jemu se podaří dát zraněným chlapcům novou rodinu a tím i budoucnost. V pondělí 2. prosince obdržel ocenění od vedení Lvovské oblastní státní administrace (LODA). Spolu s ním i ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Charita totiž dlouhá léta domov podporuje. Pomáhá také dětem v nouzi a potřebným na jiných místech lvovské oblasti.

Krize na Haiti se prohlubuje. V Gonaïves je škola stále zavřená

Haiti – Krize na Haiti pokračuje, ochromila i to málo, co v zemi fungovalo. Obyvatelé se snaží o změnu systému a o potrestání zkorumpovaných politiků, bohužel někteří volí násilí. Lidé přicházejí o své domovy, nemají co jíst a děti nemohou chodit do školy. Zavřená je i škola v Gonaïves, kterou podporuje Arcidiecézní charita Olomouc a dárci z České republiky.

Charita ČR zanechala v Moldavsku výraznou stopu

Studentka Zdeňka Jarošová podává svědectví o fungování dvou zdravotních a domácích pečovatelských center pro starší lidi – Estera v Kišiněvě a Rebeca ve městě Balti. Ona i ostatní studenti byli velice mile překvapeni úrovní služeb a vřelým přijetím.

Děti a jejich rodiče a učitelé vyrábějí hračky pro Ermisona. Ten může chodit do školy

Zábřeh, Baie de Henne – Opice, zajíc, sova. Například tato zvířátka šijí a pletou žáci zábřežské základní školy v ulici Školská a jejich rodiče i učitelé. Hračky nabídnou k prodeji v úterý 12. listopadu při dobročinné burze přímo ve škole. Peníze, které se jim podaří nastřádat, pak zaplatí vzdělání devítiletému Ermisonovi z haitského Baie de Henne. Zábřežští školáci ho podporují přes projekt Arcidiecézní charity Olomouc Adopce na dálku.